Vanhat-Old-Boys-Automiehet ry:n säännöt

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Vanhat-Old-Boys-Automiehet ry. ja kotipaikka Helsinki.


2. Tarkoitus ja toimintamuodot

Yhdistyksen tarkoituksena on muodostaa luja yhdysside maamme automiesten kesken, edistää autoliikenteen kehitystä ja liikennekulttuuria maassamme sekä vaalia jäsentensä henkistä ja fyysistä hyvinvointia.

Yhdistys voi tehdä esityksiä valtiollisille ja kunnallisille päättäjille sekä toimintaansa lähellä oleville yhteisöille. Lisäksi yhdistys järjestää kokouksia, juhlia ja keskustelutilaisuuksia, sekä voi harjoittaa tiedotustoimintaa.

Yhdistys voi hallita ja omistaa kiinteistöjä ja irtainta omaisuutta, sekä toimeenpanna arpajaisia ja erilaisia huvi- ja muita vastaavia tilaisuuksia, asianomaisen luvan hankittuaan.

Yhdistys voi jäsenensä kuoltua myöntää käytettävissä olevien varojensa puitteissa hautausavustusta tämän lähiomaiselle. Avustuksen suuruus määräytyy kertomalla kuolinvuoden jäsenmaksu jäsenen jäsenvuosilla.

Yhdistys on puoluepoliittisesti sitoutumaton.


3. Jäsenet

Yhdistyksen jäseneksi voi hallitus hyväksyä hyvämaineisen henkilön, jota vähintään kaksi yhdistyksen jäsentä suosittelee. Jäseneksi hyväksymisen edellytyksenä on pitkäaikainen toiminta ammattiautoliikenteessä tai sitä lähellä olevissa yhteisöissä taikka yrityksissä.


4. Jäsenen erottaminen

Hallitus voi erottaa jäsenen, joka ei noudata yhdistyksen sääntöjä ja määräyksiä tai joka muuten toiminnallaan aiheuttaa yhdistykselle huomattavaa vahinkoa.

Jäsenen katsotaan eronneen yhdistyksestä, mikäli hän ei ole maksanut jäsenmaksua neljän kuukauden kuluessa sen erääntymisestä. Hallituksen on tehtävä eroamisesta päätös.

Ennen erottamispäätöksen tekemistä jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa, paitsi milloin eroamisen tai erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen.

Jäsenellä on oikeus saattaa erottamispäätös yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi. Kirjallinen valitus hallituksen päätöksestä on tehtävä kuukauden kuluessa siitä, kun jäsen on saanut tiedon erottamisesta.


5. Maksut

Yhdistyksen jäsenet maksavat kertakaikkisen liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun.

Maksujen suuruuden määrää yhdistyksen varsinainen kokous.


6. Hallitus

Yhdistyksen hallituksen muodostaa yhdistyksen varsinaisen kokouksen valitsemat puheenjohtaja sekä kahdeksan (8) varsinaista ja neljä (4) varajäsentä. Hallitus valitsee varapuheenjohtajan hallituksen varsinaisten jäsenten keskuudesta.

Puheenjohtaja ja varsinaiset jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan, jolloin kussakin varsinaisessa kokouksessa puolet varsinaisista jäsenistä on erovuorossa. Varajäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan.

Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään puolet hallituksen jäsenistä on läsnä. Varsinaisen jäsenen ollessa estynyt kutsutaan hänen tilalleen varajäsen. Päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet äänestyksessä annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa.

Hallituksen tehtävät:

  • valitsee yhdistyksen toiminnan kannalta tarpeellisen henkilökunnan ja päättää sen palvelussuhteiden ehdot
  • kutsuu kokoon yhdistyksen kokoukset
  • ratkaisee jäsenanomukset sekä päättää jäsenten erottamisesta
  • huolehtii yhdistyksen kokousten päätösten täytäntöönpanosta
  • hoitaa yhdistyksen taloutta ja sen juoksevat asiat
  • laatii toimintakertomuksen
  • laatii toimintasuunnitelman
  • laatii tulo- ja menoarvion
  • pitää jäsenluetteloa
  • hoitaa muut lain ja yhdistyksen sääntöjen edellyttämät ja yhdistyksen kokouksen määräämät tehtävät

7. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen varsinainen kokous pidetään vuosittain helmi-maaliskuun aikana paikassa, jonka hallitus määrää.

Varsinaisessa kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1.    Kokouksen avaus

2.    Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri

3.    Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4.    Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa

5.    Esitetään hallituksen laatima toimintakertomus

6.    Esitetään tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto

7.    Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille

8.    Päätetään toimintasuunnitelman hyväksymisestä

9.    Päätetään tulo- ja menoarvion hyväksymisestä sekä jäsenmaksun ja liittymismaksun suuruus

10.     Päätetään hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkiot

11.     Valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi sekä vuosittain varsinaiset jäsenet erovuorossa olevien tilalle sekä varajäsenet

12.     Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa tai tilintarkastustoimisto

13.     Päätetään kokouskutsutavasta 8. sääntökohdan puitteissa

14.     Valitaan jäsenet tarvittaviin toimikuntiin

15.     Käsitellään muut kokouksessa esille tulevat asiat

Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten kirjallisesti hallitukselta vaatii.

8. Kokouskutsut

Kokouskutsut toimitetaan kirjallisesti tai sähköpostikutsulla tai yhdistyksen www-sivuilla julkaistavalla kokouskutsulla jäsenille. Kutsu varsinaiseen kokoukseen on lähetettävä tai julkaistava viimeistään neljätoista (14) päivää ennen kokousta ja kutsu ylimääräiseen kokoukseen viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta.


9. Nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen ovat oikeutetut kirjoittamaan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai hallituksen erikseen määräämä nimenkirjoittaja.


10. Tilit

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös on annettava tilintarkastajille tilikautta seuraavan tammikuun loppuun mennessä. Tilintarkastajien on annettava lausuntonsa hallitukselle tilikautta seuraavan helmikuun 15. päivään mennessä, kuitenkin viimeistään 2 viikkoa ennen yhdistyksen varsinaista kokousta.


11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta päättää yhdistyksen kokous.

Sääntöjen muuttamiseen vaaditaan 3/4 annetuista äänistä.

Päätös yhdistyksen purkamisesta tai sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa, joissa ehdotuksen hyväksymiseen vaaditaan 3/4 annetuista äänistä. Yhdistyksen purkautuessa sen varat luovutetaan rekisteröidylle yhdistykselle, jonka toiminta mahdollisimman läheisesti vastaa yhdistyksen tarkoitusta.